Mi volt a probléma? A Kőszeg városában fekvő Chernel-kerti madárvédelmi mentőhely a hazai gyakorlati madárvédelem legnagyobb múltú helyszíne. Alapító-tulajdonosa Chernel István, a magyar ornitológia legjelentősebb alakja, aki 1896-ban telepítette itt az első madárvédelmi berendezéseket. 1965-ben kapta a Madárvédelmi Mintatelep nevet. 1994 óta napjainkig a telepen zajlik az a sérült ragadozómadarak ápolását, tartását és a szabad természetbe való visszajuttatását célzó madárvédelmi tevékenység, melyet Bechtold István ornitológus - hazánkban elsőként 1980-ban - kőszegi magánlakásán indított meg. Jelenleg a telep hazánk második legnagyobb természetvédelmi mentőhelye. Az elmúlt 19 év alatt 60 madárfaj 2205 példánya került a kőszegi telepre, közülük 1156 példányt sikerült egészségesen szabadon engedni. Az elmúlt években a mentőhely épületei életveszélyessé váltak. Fedésük azbesztpala, amely veszélyes anyag. Fennáll a szőrmés ragadozók bejutásának veszélye, amelyek elpusztíthatják a fokozottan védett és védett madarakat, ill. reális a sérült, önálló életre képtelen madarak kiszökésének és elvesztésének veszélye is. Hiányoznak a sérült madarak szállításához, táplálékuk tárolásához, kezelésükhöz szükséges eszközök. Ezzel egyidejűleg a mentőhely tevékenysége iránt fokozódó igény mutatkozik, amit az évente bekerülő sérült madarak létszámának növekedése jelez.

Milyen megoldást alkalmaztunk? Az elavult anyagokból épült, leromlott állapotban lévő tárolóépület és a két régi madárröpde elbontásra került. Az új épületek korszerű anyagok felhasználásával, a madárvédelmi célokat figyelembe véve épültek meg. Megújult a telep bemutató részlege, információs táblák készültek a madarakról és kiépült egy okostelefonra optimalizált kamerarendszer, amelyen keresztül a látogatók nyomon követhetik a sérült madarak mindennapjait anélkül, hogy jelenlétükkel zavarnák őket és a szakmai munkát. A fejlesztésnek köszönhetően több sérült madarat sikerül majd megmentenünk, valamint több, sérült madarak zárttéri költéséből származó fiókával tudjuk erősíteni a vadonélő ragadozómadár-állományokat. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy természetvédelmi, állatjóléti és állategészségügyi szempontból egyaránt jó körülményeket biztosítunk a hozzánk kerülő védett madaraknak. A megfelelő, szakszerű és a látogatók számára is láthatóan korszerű, megnyugtató tartási körülmények, professzionális eszközök növelik a mentőhelyünkbe vetett bizalmat, amely a hozzánk sérült állatokat bejuttató személyek és így a megmentett madarak számának növekedésében fog realizálódni.

Nádasdi-fennsík | Lápok | Patakok | Holtfa | Ritka fafajok ültetése | Hangyaboly | Madár- és denevérodúk | Lágyszárú növények | Madárvédelem | Tavak